Канатица; Кубрат Пулев; България; бокс; интервю; двубой;

Кубрат Пулев за семейството, патриотизма и Канатица

Освен с българските традиции, от Везба искаме да те запознаем и с някои от хората, които се опитват да ги съхранят и предадат на поколенията. Затова решихме да те срещнем с Кубрат Пулев. Макар че е спортист, боксовата звезда не влиза в клишетата, обвързани с този факт, и има мнение по доста въпроси извън спорта.

Попитахме Кубрат за криворазбрания патриотизъм, традициите и бъдещето на България, а той, както обикновено, беше изключително искрен и директен.

Разбира се, на преден план за най-успешния ни професионален боксьор няма как да не е мачът му срещу Хюи Фюри в “Арена Армеец” на 27 октомври. Пулев признава, че това е може би последната и най-важна крачка, преди отново да получи възможност да се бие за световна титла в свръхтежка категория. Шампионският пояс е голямата му цел, заради която се стигна и до разрива с неговия предишен промоутърски екип “Зауерланд”.

“Не гледахме в една посока и не мислехме еднакво. Те мислеха за пари, аз мислех за успехи. Просто търсехме различни неща. Не ги интересуваше моето развитие, а просто гледаха как да правят пари от мен, без да влагат обратно. За тях аз бях просто един продукт”, разказа с огорчение боксьорът.

Кубрат Пулев, Фюри, бокс

Сега има нов екип, който е базиран в САЩ, но комуникацията им е изключително добра и той може да се отдаде изцяло и само на тренировките. Те протичат предимно в чужбина, но Пулев винаги намира време да се прибере у дома, защото “дори със своите проблеми и начин на живот, България си е България” и не издържа дълго без нея.

Боксьорът винаги е показвал, че обича страната си и дори често си е навличал и негативи заради това. Във времена, когато „патриотарството” стана модно както в кръчмите, така и в парламента, Пулев държи да обясни своето разбиране за любов към родината.

“Когато някой се прави на патриот и иска да извлече дивиденти от патриотизма, то си личи отдалеч. Всеки може да го нарича както си пожелае, за мен това е една моя кауза, която ми доставя удовлетворение. Смятам, че това е една от висшите ми цели. Тя ми дава смисъл и сила да правя нещо, което наистина си заслужава и трябва да остане след нас. Не просто да изкарваме едни пари и да живеем.”

Според него традициите ни са живи и се променят заедно с нас, а това, което може да ги запази, си остава българският дух. Той обаче се възпитава единствено от семейството и родителите.

Кубрат Пулев, бокс, деца

"Когато няма възпитание, то няма и уважение. Когато няма семейна среда, няма как да се научат традициите. Родителите са длъжни да ги предават на поколенията”, убеден е Пулев. Признава обаче, че повечето млади българи не са възпитавани у дома и това си личи и в тренировъчната зала, която с брат му отвориха в София.

“Дисциплината е първото нещо, което се учи там, защото идват малчугани на по 13-14 години, които са свикнали никой да не може да им каже дори дума вкъщи. Когато дойдат в залата, виждат, че не всичко, което лети, се яде. Ние сме наясно, че не всички от тези деца ще станат шампиони. Едно от тях да успее, ще сме благодарни. Останалите обаче също вече ще имат една друга ценностна система и уважение към околните. И това е по-важното, което се опитваме да постигнем”, обяснява мотивите за другата си мисия шампионът.

 Пулев е роден и израснал в столицата. Признава, че като “градско дете” е останал далеч от много български обичаи, какъвто навярно е и случаят с децата, които тренират в залата му днес.

“В крайна сметка на село, заради начина на живот, много по-добре се съхраняваха традициите, защото в големия град ние вече сме част от глобалния свят. България не е това, което беше и никога повече няма да бъде. България се развива и ще се развива”, разсъждава спортистът. И веднага отсича, че не приема твърденията, че проблемът на българите е, че са егоисти и индивидуалисти.

"Просто ни липсва една обща кауза. Когато човек излезе да живее в чужбина и общува с други българи, вижда, че не сме толкова лоши, не сме чак толкова разединени. Когато има кауза, когато има смисъл, когато хората усетят нещо със сърце и душа, то те се обединяват и вършат чудеса. Липсва нещо добро, качествено, което да ни обедини."

Стигаме и до един от основните поводи за нашия разговор - халата, с който Пулев ще излезе за своя мач с Фюри. Той е изработен от дизайнера на Везба - Цветомир Петков от град Троян, по поръчка на създателя на ансамбъл “Българе” Христо Димитров като подарък за спортиста. Извезан е с Канатица - композиция от традиционни български шевици. Символът се е използвал от предците ни за защита от зли сили и е символизирал основните стълбове в българското общество - семейството, рода и народа.

  Кубрат Пулев, бокс

"Мога да изляза както си поискам на ринга, но на мен това ми дава смисъл на всичко, което правя. Ще изляза с тези символи, макар на много чужденци, които ще гледат мача, те да не им говорят нищо. За мен обаче са важни феновете в залата и българите, които гледат в чужбина. Като се появя с Канатица  - това ще повдигне техния дух и самочувствие, което е много важно,” завършва Пулев.

Той се надява и това да събуди любопитство в младите и те да се запознаят със значението на традиционните български символи. Боксьорът има още какво да ни каже, но времето ни притиска. Следващият път, когато го видим, ще носи Канатица и ще върви към ринга за един от най-важните мачове в кариерата си. Ние можем да му пожелаем само успех и да продължава да бъде пазител на българските традиции.

Ако ти е станало любопитно и искаш да четеш още подобни публикации, запиши се тук.

Виж одеждите