icon-account icon-glass
23-ти и 24-ти май - допълнителна отстъпка от 20% при завършване на поръчката + Безплатна доставка
Последвай ни

Повече за Везба, българската шевица и нашата мисия


ХОРАТА ЗАД ВЕЗБА:

ЦВЕТОМИР ПЕТКОВ: 
Родом съм от Троян. Още от дете се увлякох по нашата история и по-точно обичаите ни, което впоследствие прерастна в любов към фолклора. Животът ми премина в страстно търсене на закодираните знаци зад шевиците, а професията ми на дизайнер ми позволи да ги адаптирам към съвремието, поставяйки ги върху различни по тип облекла.

ЗДРАВКО ЗЕЛЕНОГРАДСКИ:
Родом от София. Страшно много обичам и ценя българската история. А това от своя страна беше и нашият стимул да създадем проект, чиято кауза да предава съхранената през вековете информация за нашия народ и да я запазим за бъдещите поколения, както се е случвало и досега.

ИСТОРИЯТА: 

Истината е, че идеята ни се зароди по интересен начин и на необичайно място, които в последствие спомогнаха за разрастването на екипа на ВЕЗБА! Беше обикновен разговор между хора, които разхождат кучетата си, и чиято огромна любов обхваща всичко българско, традиционно и родно. В началото на 2017 г. двамата веднага застанахме зад идеята и решихме да създадем марката ВЕЗБА с една обща цел – да съхраним частица от историята на България. А покрай това да напомняме на хората за нашите древни традиции, неповторими обичаи и велико народно самосъзнание!

ЛЮБОЗНАНИЕТО:

Науката и историята ни учат, че в нашето ДНК е закодирана информация от предците ни, а то носи и генетичните белези за нашата история и произход. 
Всеки от нас усеща това по един или друг начин, но за да надникнем в дълбочина, трябва да следваме недокоснатите от времето знаци. Ние от ВЕЗБА правим това, следвайки най-отличителния белег за нашите произход и история – шевицата. Тя не само изключително красива, но и носи в себе си историята, силата и спомена за миналото, което не искаме да бъде забравено. Много пъти ще повторим думата шевица, но в нея се крие посланието от нашите предци. Шевицата (система от сакрални символи) е сакрален символ, в който е закодирана информация чрез цветове, форми и разнообразни композиции. Тя е изворът, от който можем да черпим знания за поколения назад, както и за вековната ни история. 
В последните сто години, обаче, някой сякаш е решил, че шевицата е достойна само за музеите, а обичаите ни са се превърнали в отживелица.
Това е и едно от условията, които социолози и антрополози определят като основна движеща сила за погиването на една нация. Това е и част от нашата мисия – да не позволяваме българското да бъде забравено!
 
МИСИЯТА:

Ние вярваме, че всеки трябва да се гордее с произхода си, а какъв по подходящ начин да го покажем от това да носим на гърдите си символа на нашето родствено начало - шевицата! 
Данните сочат, че напускащите страната ни са предимно млади хора на възраст между петнадесет и двадесет и пет годишна възраст, и че над шестдесет процента от тях не възнамеряват да се върнат в България. 
Идеята на ВЕЗБА, без значение къде се намираме по света, е никой от нас да не забравя корените и обичаите ни, а винаги да помним и да се обръщаме към тях.

Подходът ни е насочен към всички, но особено към младите. Стараем се одеждите, които в днешни дни наричаме дрехи, да грабват тяхното внимание, защото се надяваме да открият част от себе си във ВЕЗБА. Това, което ни ръководи, е силата на българския народ, неговото желание за промяна и борбения дух на всеки един от нас. ВЕЗБА не се определя като модна марка – просто искаме да сме марката, която влиза в дома на всяки с ясна цел – да усетите любовта ни към родното и да се докоснете до шевицата – пъстра, олицетворяваща обичаите ни и майсторски изработена с помощта на игра и конец.

И все пак, за да угодим на капризите на времето, бихме се радвали, ако всеки от вас се превърне в #ПазителНаОбичаи, като се присъедини към семейството на ВЕЗБА!

Голямата ни идея е да покажем на хората пъстротата на родината ни, уникалните ни традиции, вярвания и обичаи и да не пазим великата ни история само в музеите. И макар част от сънародниците ни да не живеят в родината ни, ние вярваме, че отговорността да предадем знанието на бъдещите поколения е обща.