icon-account icon-glass
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА. Безплатно към всеки артикул - маска за лице с шевица

За нас


За марката

Везба е марка за облекла и аксесоари, вдъхновени от българските фолклорни мотиви и традиции, и е в постоянно търсене на автентичното влияние на българското материално и културно наследство. Искаме да създаваме облекла, които носят духа на българските традиции и ги пренасят в съвременното ежедневие.

При изработката на нашите одежди винаги използваме висококачествени материали, а дизайнът им е съобразен с комфорта и вкуса на модерния българин.

Историята

Предците ни вярвали, че през отворените краища на дрехите може да излезе добрата сила или да влезе нечиста такава. За да се предпазят от тези влияния, те обграждали краищата с шевици.

В миналото всяко семейство е имало специфична шевица, която жените везали върху ризи, сукмани и елеци. Гайтаните се слагали по краищата на дрехите, за да предпазват от амортизиране, а шевиците са се везали по деколтетата, краищата на ръкавите и дрехите, за да предпазват тялото.

Думата “везба” идва от глагола “везам” и означава изработка на декорация чрез игла и конец.

"Виновниците" за Везба

Везба е естественото продължение на любовта към българския фолклор и идентичността на българите, споделяна от дизайнера Цветомир Петков и Здравко Зеленоградски, които обединяват сили в началото на 2017 г.
Родом от Троян, Цветомир винаги се е вдъхновявал от историята и традициите на България. Животът му преминава в страстно търсене на закодираните знаци зад шевиците, като днес дизайнерът адаптира автентичното към съвременното облекло.

Здравко Зеленоградски е роден в София. Ценител на българската история, Здравко винаги е искал да се занимава с работа, която да му доставя удоволствие и същевременно да има значима за него кауза и да носи промяна.

Целта на двамата е да бъде съхранено богатството на българския бит и култура. Изразено чрез шевиците, то да се предава на поколенията, както е било досега.

Мисията

Каузата ни далеч не се ограничава само с нашите одежди и шевиците. Българският фолклор е безкрайно богат и обхваща песните, танците, приказките, поговорките, гатанките, легендите, нравите, обичаите, празниците на предците ни. Искаме всеки да се интересува от тях, да ги споделя с хората около себе си и да не ги счита за отживелица. Знаем, че има много българи, чиято мисия е опазването на традициите и го правят ежедневно. Те също трябва да получават внимание, подкрепа, разбиране и популярност.

Нека запазим българското и всеки един от нас бъде #ПазителНаТрадиция!

 ***

Разгледай одеждите ни!

За да научаваш интересни новини и да получаваш специални предложения преди всички други, запиши се тук.