DJ 89 & Boryana Vasileva - СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

DJ 89 & Boryana Vasileva - СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

   В деня на националният празник на България - Трети март, нашите Приятели DJ 89 [BRATЯТА] представят новото си произведение съвместно с народната певица Боряна Василева - Свобода или Смърт


   “НАРОД, КОЙТО ЦЕНИ БОРЦИТЕ СИ, КОЙТО ЖИВЕЕ С ИСТОРИЯТА СИ, ТОЙ НЕ УМИРА”.

   Голямата и възвишена цел за осовобождението на Отечеството често е била изблик на вдъхновение и неподозирани сили дори и у нежните девойки. Такава е и Райна Попгеоргиева, позната ни още с прозвището Райна Княгиня, родена през 1856 г. в Панагюрище. За подвига и приноса на бележитата знаменоска страниците на българската история са изписали много славни думи. Тя написва своя автобиография, в която описва един от съдбоносните моменти в своя живот – срещата й с Бенковски и честта да ушие българското знаме. Райна Попгеоргиева оставя на поколенията спомен за един героичен живот, изпълнен с преклонение към родината и пламенно родолюбие. Априлското въстание на 20 април, 1876 г. е доказателство и залог за това, че нашият народ може и трябва със собствените си ръце да построи светлото здание на своето бъдеще. Светлите български синове и дъщери поемат по пътя на безсмъртието и плащат с живота си, честта си, имота си и благоденствието на семействата си. Всичко това в името на правото всеки българин да бъде свободен.

   Базирайки се на истински събития от нашата историята, решихме да пресъздадем по художествен начин бунт, който олицетворява гражданско неподчинение и несъгласие с вземаните от управляващата класа решения за съдбата на народа.

   Ние от Везба съдействахме за осъществяването на тяхното начинание. Направихме байряка съвместно с "Ателие за народни носии Балканфолк", и предоставихме одежди за участниците във видео клипа.

   Благодарим на нашите Приятели, за възможността да бъдем част от това великолепно изживяване с чиста цел!

   Честит празник!