icon-account icon-glass
Безплатна доставка в българия. нови по-ниски цени за доставки в чужбина.
Последвай ни

Дърво на живота


Дървото на живота е често срещан мотив и композиция в българския фолклор. Представя идеята за връзката между земния материален и небесния духовен свят. Композицията може да бъде както симетрична, така и асиметрична. Разклоненията на дървото представят плодовете на живота в неговите различни етапи. Често централният плод е представен като фигура Елбетица, който представя идеята.

Дървото на живота може да бъде срещнато също и като космически бор, който се вижда в наречената от нас шевица „Петли“ (според някои тълкувания изобразява ориенталската птица паун). Той символизира връзката между земята и небето, портал между земния и духовния свят.

Като композиция Дървото на живота е тясно обвързана с флоралните елементи. Тя може да бъде изобразявана чрез цветя, листа, плодове, в по-редки случаи и с фигурите на дървета и храсти. Понякога се среща и във вид на лоза.

В общата си форма Дървото на живота изобразява големи и тежки плодове и цветове, като стеблата са винаги тънки и завити - символ за спиралата на живота, и с малки листенца, чрез които се постига симетричната или асиметрична форма. Най-често срещаните форми, образувани при Дървото на живота, са или кръгли, или квадратни.

Ако ти е станало любопитно и искаш да четеш още подобни публикации, запиши се тук.

Към продуктите с "Дърво на живота"