icon-account icon-glass
За да получиш своята одежда от Везба преди Коледа, направи поръчка до обяд на 20 декември.

Плодородие


Тази шевица е взета от ръкав на женска риза от ихтиманско. Общата композиция е Елбетица, като ясно са изразени осемте основни посоки на света. Везбата представлява спирала на живота, изразена чрез корените на флоралните елементи – лале. Коренът е винаги завит като спирала, което символизира развиващия се нов живот и плодородието. От корените, в четирите основни посоки са разцъфналите лалета - едни от предшествениците на пролетта. Процесът на растеж винаги е свързан с цъфтежа, който на свой ред символизира плодородието.

В центъра на шевицата е символът на богинята-майка, от която произлиза животът. Цветовете на лалето са изобразени чрез две части, като вътрешната изразява женското начало, а външната, оформена като криле, е закрилящото мъжко. Около тях са извезани образите на слънца, даряващи живот според вярванията.

Ситните листенца обграждащи тежките цветове на флоралните елементи са особено характерни за ихтиманската шевица, като винаги оформят везбата в геометрична форма – кръг, квадрат или правоъгълник.

Към продуктите с шевица "Плодородие"