Иван Шопов

Българската модна марка ВЕЗБА и музикалния продуцент ИВАН ШОПОВ преплитат своята изобретателност в общ проект. Обединението на творческата сила между музиката и облеклото се оказа изключително подходяща възможност за талантливия продуцент да представи новия си музикален албум „КАНАТИЦА” с участието на АВИГЕЯ и българската марка ВЕЗБА.

Благодарение на поканата от страна на Иван Шопов, тази съвместна инициатива оживя. ВЕЗБА създаде лимитирана серия облекла с прецизно бродирана КАНАТИЦА, която чудесно приляга върху цялостната тематика на музикалната продукция на ИВАН ШОПОВ.

Датата е 18.03.2017, а мястото „Пространство 108” в центъра на София. Специален гост на концерта е виртуозният изпълнител на кавал с български фолклорни елементи Теодосий Спасов.

Дамите с вълшебни български гласове от АВИГЕЯ бяха облечени със сценични рокли марка ВЕЗБА, специално създадени от дизайнера Цветомир Петков. Събитието беше изключително въздействащо и толкова традиционно българско.

КАНАТИЦА е българското наименование на общонароден древен символ (геометрично изображение), съществуващ от хилядолетия и срещан на различни места по света. Тайнствената информация, която съдържа  КАНАТИЦАТА има могъща дълговековна история. Геометричното изображение се тълкува по различни начини в зависимост от пътя, който е изминало по света. Безкрайно пътуващият символ навярно ще остане завинаги в спомените на човека.

Везането и тъкането на този символ върху различни тъкани е много характерно за българския фолклор. Тук в България,съхранена чрез тъкането ѝ по чипровските килими, КАНАТИЦАТА разказва за сътворението на новия живот и запазването на семейните ценности. Връзката между мъжкото и женското се описва с обърнати един срещу друг триъгълници. Олицетворява връзката на епохите и тяхната приемственост, а в центъра КАНАТИЦАТА показва магията на обединението и мира.

Символът носи със себе си сакрално послание за дълголетие, закрила, изобилие, семейно щастие и благоденствие.

Огромното желание за съхранение на българската земя, бит и култура направи тази колаборация изключително удовлетворяваща за ВЕЗБА. Винаги е удоволствие да откликнем и работим с професионалисти като ИВАН ШОПОВ и АВИГЕЯ, подкрепящи българските традиции.

Повече за Иван Шопов и неговото творчество може да откриете тук.