Избери твоята шевица

КАНАТИЦА или ЕЛБЕТИЦА

Научи повече за шевиците и тяхното значение

 • Канатица

  Канатицата е универсален символ, който в продължение на около седем хиляди години се е разпространил по различни краища на Земята, без значение на религия и държавно устройство. Най-ранно датираното такова изображение е открито върху глинен съд около 5300 години пр.н.е.

  .

  На почти всички места по света фигурата символизира безкрайност и вечен живот. Предназначението ѝ е било да предпазва от зли сили и негативни влияния, а елементите ѝ носят  идеята за щастие и благоденствие на притежателя. Канатицата се среща върху предмети от бита и тъкани, които човек лесно може да пренесе със себе си. Много редки са случаите, в които има намерени символи на Канатица върху неподвижни обекти.

  Цялата история
 • Елбетица

  Олицетворение на българската сила са символите на културното наследство и eдин от тези символи е Елбетицата. Това е вид композиция, масово срещана в българското везмо.

  .

  Елбетицата е в основата на много български шевици и орнаменти, изобразявани по ръкавите и яките на дрехите, както и в най-долната част на женските поли. Това са местата, където са свършвали дрехите и се е вярвало, че там човек е най-уязвим. Затова за всички шевици и орнаменти се вярва, че притежават магична сила, която да закриля притежателя им от нечистите сили.

  .

  Има различни теории за символиката, вплетена в този символ. Най-общо казано е, че елбетицата символизира хармонията.

  Цялата история

Продукти с композиция Канатица

Продукти с композиция Елбетица