icon-account icon-glass
Безплатна доставка при поръчка над 80лв.

Род


Композицията именувана от нас  “Род” представлява сбор от три елемента “Канатица”, свързани помежду си. Можем условно да приемем, че това са сродени родове. В основата на всяка от фигурите откриваме двата триъгълника (макази), които символизират мъжкото и женското начало. Свързани при върховете, те символизират сватба, или годеж на двамата души, от които произлиза потомството. Следващите макази са “деца” или иначе казано - поколението, което го превръща в род. Това обуславя и името на шевицата.

В българския фолклор фигурата се среща и с името Голяма канатица и е един от символите на плодородие. Тя предпазва носителя си от зли сили и е изобразявана само на предмети, които човек може да носи винаги със себе си.

Фигурата “Канатица” е открита на множество места, като освен на Балканите може да бъде видяна и в Близкия Изток, и Кавказ. Тя често се изобразява около композицията, известна като “Дървото на живота”. Това говори за основното място, което заема родът в светогледа на нашите предци и основната му роля в безкрайния кръговрат на живота.

Около елементите е поставен зигзагообразен шевичен кант, който служи за защита.