icon-account icon-glass
безплатна доставка в българия
Последвай ни

Богинята майка


Шевица "Богинята Майка"Шевицата “Богинята майка”  е открита върху пазва на риза в Битоля, Македонска област. В центъра на шевицата откриваме и основната фигурна на раждащата Богиня майка. Тя съществува като символ в много религии и древни цивилизации. Нейната основна функция е не само да дарява живот, но утробата ѝ приютява децата ѝ и в края на земния им път. Тя е разположена централно, с което се обуславя мястото ѝ между реалния свят и отвъдното.

Богинята майка е символ на плодородието и е закрилница на дома и жената. В миналото тя е била покровителка и на градовете, законите и тайните знания. Този неин аспект е изразен чрез “короната” от рога на главата. Те могат да се тълкуват по два начина - като символ на оплождащото мъжко начало или точно обратното - като визуална метафора за женското плодородие.

Символът на Богинята майка може да бъде намерен в много различни части на света, а точният му произход е изключително труден за определяне. Първите подобни изображения и скулптури датират от 6-7 хилядолетия преди новата ера.

Много често тази шевица бива намерена в комбинация с Канатица, заради сходните значения и символика.

Продукти с шевица "Бигинята Майка"