icon-account icon-glass
безплатна доставка
Последвай ни

Канатица


Шевица "Канатица"Символът “Канатица” е една от най-разпространените в световен мащаб. Триъгълниците в него, наречени макази и са основните съставни части. Двойките триъгълници, чиито върхове се докосват, символизират мъжкото и женското начало. Тяхното “свързване” във върховете представлява създаването на семейство, а триъгълниците под и над тях са поколението, което оставят след себе си. Това символизира вечния кръговрат на живота.

Създаването на семейство и раждането на поколение е едно от най-важните ценности, според нашите предци. Това тайнство на живота и свързването на двама души в едно общо цяло е било свещено за предците ни.

В центъра на шевицата присъства символ, извезан със златен конец, който противопоставя мъжкото и женското начало, но и ги свързва в едно неразривно цяло. В българския фолклор златистия цвят е символ на духовното.

Произходът на фигурата не може да бъде определен с точност, тъй като тя е една от най-древните и разпространена в целия свят. Подобни символи могат да бъдат видяни от Южна Америка до Мала Азия, а някои от тях датират от над пет хилядолетия преди новата ера.