icon-account icon-glass
Безплатна доставка до офис на ЕКОНТ за поръчки над 40лв

За нас


За марката

‚Везба‘ е марка за облекла и аксесоари, базирана на българските фолклорни мотиви. Мисията на марката е да обгърне тялото на съвременния човек, акцентирайки върху чара и символиката на шевицата.

‚Везба‘ е в постоянно търсене на автентичното влияние на българското материално и културно наследство. ‚Везба’ залага на препратката от миналото в нашето съвремие чрез уникалността на българските шевици и тяхната теологична натовареност, композиция и колорит.

Историята

Предците ни вярвали, че през отворените краища на дрехите може да излезе добрата сила или да влезе нечиста такава. За да се предпазят от тези влияния, те обграждали краищата с шевици.

В миналото всяко семейство е имало специфична шевица, която жените везали върху ризи, сукмани и елеци. Гайтаните се слагали по краищата на дрехите, за да предпазват от амортизиране, а шевиците са се везали по деколтетата, краищата на ръкавите и дрехите, за да предпазват тялото.

Думата ‚Везба‘ идва от глагола ‚везам‘ и означава изработка на декорация чрез игла и конец.

"Виновниците" за Везба

„Везба“ е естественото продължение на любовта към

българския фолклор и идентичността на българите, споделена

от дизайнера Цветомир Петков и Здравко Зеленоградски.

Двамата обединяват сили в началото на 2017 с идеята да допринесат за съхранението на българския бит и култура, като ги адаптират към съвременната среда.

Родом от Троян, Цветомир винаги се е вдъхновявал от историята и традициите на България. Животът му преминава в страстно търсене на закодираните знаци зад шевиците, като днес дизайнерът адаптира автентичното към съвременното облекло.

Здравко Зеленоградски е роден в София. Ценител на българската история, Здравко винаги е искал да се занимава с работа, която да му доставя удоволствие и същевременно да има значима за него кауза и да носи промяна.

Каузата, която и двамата страстно защитават, е да се съхрани богатството на българския бит и култура, изразено чрез шевиците, за да се предава на поколенията, както е било досега.

За тях можем спокойно да кажем, че са Пазители на традициите, търсещи своите съмишленици, с които да се обединят зад тази обща идея.

Мисията

Основната мисия на Везба е създаването на ежедневно носими облекла, натоварени с чистотата и красотата на шевици от различни краища на българските земи, изобразяващи древни, автентични и стилизирани елементи от природата върху текстил. С това целим да съхраним и пренесем част от нашата история и традиции в съвременното общество, но без да бъдем старомодни.