150 години град Троян!

150 години град Троян!

/източник снимка: TroyanPress.com/

Днес град Троян чества своя празник. На днешната дата се навършват 150 години от обявяването му за град. Това неслучайно се пада на Петковден - Св. Петка е покровителка на града. Троян е един град, който продължава да диша, живее и да се развива, без да забравя корените си, на които здраво е стъпил.

Селището е основано още по времето на Римската империя и е кръстенo на император Траян. Районът е бил населяван и от траки, славяни и прабългари. Този кът в балкана е запазил статута си на център на традиционното занаятчийство и до ден днешен пази българските нрави и обичаи живи.

През Възраждането Троян е бил един от най-будните градове и е пазил ревностно искрата на българщината. Макар и не сред най-големите по население градове в България, Троян винаги е бил сред най-напредничавите места в страната. Неслучайно Троян е едва третият град след София и Пловдив, в който е прокарано електричество.

За Везба Троян е още по-специален, защото там е роден и израснал нашият дизайнер Цветомир Петков. Неговата любов към везбата е закърмена именно там.  

За историята и забележителностите на Троян може да се напише и каже много, но най-ценното богатство на града са именно хората. Затова днес можем да им кажем едно: 150 години Град Троян, празнувайте, Троянци!