Канатица

Семейство, род, народ… или скритото послание на Канатица

Основната цел на Везба винаги е била една - да съхраним българските традиции живи. Нашите одежди и шевиците, с които са извезани, носят в себе си не само духа на българите, но и техните надежди, страхове и радости. Една от най-сложните за разтълкуване композиции е Канатица. Днес ще ти разкажем малко повече за нея и защо тя е толкова важна за нас.

Това е един от най-старите и универсални символи в историята на човечеството. Стар, защото първото подобно изображение е открито върху глинен съд в Мала Азия и датира от около 5300 години пр.н.е. Универсален, защото в редица цивилизации от цял свят е символизирал едно и също - безсмъртието и безкрайността. Фигурата се среща още на Балканите, в Близкия Изток и Кавказ. Тя често се изобразява около друга, известна като “Дървото на живота”, като ярък пример за това са чипровските килими.

Името на Канатица пък произлиза още от древните тюркски езици, преди да стигне до нашите земи. “Канати” буквално се превежда като “криле”, “криле на…” и в този смисъл символизира свободата, безкрая и безсмъртието.   

Символът е служил за защита от зли сили, какъвто е случаят и с българския фолклор. По нашите земи Канатица е била често срещана върху предмети от бита и тъкани, които човек лесно може да пренесе със себе си. Много редки са случаите, в които има намерени символи на Канатица върху неподвижни обекти като паметници или храмове.

макази, Канатица, шевица


Освен със защита, в българския си вариант този символ е зареден с още няколко основни идеи, като най-силната от тях е тази за рода и семейството. Това си личи и от имената на “парчетата” на композицията.

Канатица на вид представлява два триъгълника, наречени макази, които се докосват във върховете на катетите си. Те символизират мъжкото и женското начало и създаването на семейство. Когато до тях се появят “децата” (още два малки триъгълника), това вече е Голяма Канатица или иначе казано - Род. Заради това Голяма Канатица е символ и на плодородието. След прибавянето на още два триъгълника в двата края се получава и завършеният вид на композицията - Велика Канатица или превръщането на Рода в Народ.

макази, Канатица, шевица


Любопитен детайл, свързан с изключително майсторската изработка на нашите одежди, е тънкостта при бода. Иглите не следват обикновен път, а бродират в канатица - орнаментите са изградени от избродирани малки канатици или иначе казано “канатица в канатицата”. По този начин символиката е пропита от самото начало на творческия процес до постигането на крайното изделие.

Канатица е изключително важна част от историята на етнографията и фолклора по нашите земи. Това е така, защото носи в себе си основните ценности на нашите предшественици - семейството, рода и народа. Защото Везба цели да пренася традицията в съвремието, за да се запази за поколенията.

Везба - Пазител на традиция!

За още интересни статии и новини може да се абонираш тук.