Пет неща, заради които обичаме България

Пет неща, заради които обичаме България

 Повече от очевидно е, че основното вдъхновение, стоящо зад Везба, е любовта към българските традиции и история. Днес решихме да ви разкажем малко по-подробно кои са нещата, които ни мотивират да правим всичко с такова желание.

Навярно, в интернет сте попадали на хиляди подобни исторически класации, но това е нашата - без излишен патос, просто това, което обичаме в България:

1. "Наште планини зелени..."

И не само. Българската природа няма равна в света и никой не може да ни убеди в противното. От величествените Родопи до житните поля на Добруджа, през Тракия и чак до плажовете на Черно море - родината ни сякаш е събрала на едно място най-красивите пейзажи. Неслучайно, едно от най-вдъхновяващите за нас неща е да пътуваме из България, за да се докоснем до първичния магнетизъм на невероятната ни природа.

Към Ловци на шевици


2. Слънце грее, дъжд вали...

Обожаваме това, че в нашата родина сезоните са четири, което ни дава предпоставки за толкова много забавления и приключения (за което допринася и природата, която вече споменахме). Тук никога не е скучно и докато през зимата можеш да караш ски в планината, то лятото Черноморските плажове се превръщат в твой втори дом. А пролетта и есента са за ценители - хилядите цветове, които ни заобикалят, превръщат дори ежедневието в приказка.


3. "Историо, ти, съднице всевишна..."

Така е възкликнал големият български поет Дамян Дамянов. Така възкликваме и ние всеки път, в който си припомним за великото минало на народа ни. Макар и често поуките да са с горчив привкус, уроците на историята са нещо, което пазим в себе си и се опитваме да се учим от тях. Спечелените битки, дипломатическите победи, бунтовете, революциите и смяната на режими, са нещата, които често ни напомнят, че сме българи, това е нашата страна и няма сила, която да ни изтръгне от това парче земя.



4. Тринадесет златни века

Макар в историческата терминология Златният век да е само един, за нас всеки век е златен, защото българската култура винаги успява да си намери път. Писателите, музикантите, художниците и всички артисти, които България е родила, са безброй, а следите им в световната история си личат ясно и до днес. Още по-хубавото е, че ние българите не спираме да творим, а с развитието на технологиите навлязохме в много повече предели на изкуството, което често ни дава поводи за нескрита гордост.


5. Традициите

Няма как да не завършим с традициите - основния мотив в приключението, което е за нас Везба. Всички приказки, митове и легенди, преплетени с неповторимия български фолклор, са горда част от нашето минало, към което се обръщаме всеки път с удоволствие. Занаятите, обичаите и древните ритуали, които се предават от поколение на поколение, ни карат да се чувстваме част от едно общо цяло, а това чувство понякога е повече от гордост. 

Към #ПазителНаТрадиции


Затова обичаме работата си и я правим с цел - да предадем на колкото се може повече хора парченце от духа на България, част от величествената ѝ история и да помогнем на традициите да продължат напред и в модерния свят, в който вече живеем.

Ако ти е станало любопитно и искаш да четеш още подобни публикации, запиши се тук.

Разгледай одеждите