За Врабеца с Любов

За Врабеца с Любов

    Вече няколко години, едно врабче, често  прелита на страницата на ВЕЗБА. Казва се Борил!

   Борил е символ и лого на марката ВЕЗБА, познавате го, но не знаете историята му.

   Решихме, че е време да ви я споделим, защото тя не е случайна, както и всички други истории около марката.

   Всичко започва с една любима, на основателите на ВЕЗБА, история за патриотизма, която е разказана от великия Джоко Росич.

   „При една страшна зима, то е горе на границата между бивша Югославия и Унгария, континентален климат, зимите са жестоки, страшни, и ние седим – тогава нямаше парно отопление, кюмбе гори в класната стая… 

Тя влезе, госпожата, аз така я наричах, и каза: 

- Деца, искам да излезете на прозорците и да погледнете нещо. И какво виждате?

 И ние всички:

- Сняг, висулки ледени, преспи.

- Не, не – каза – долу погледнете, на улицата.

Ние погледнахме и някой, може и аз да съм бил, каза:

- Ами, има 5-6 врабчета.

- А – каза – погледнете ги хубаво. А сега се върнете на столовете, на чиновете. За тях исках да ви разкажа нещо. Вижте – има едни птици, дето идват напролет, когато разцъфват овошките, когато цветята започнат да цъфтят – те идват тогава у нас, па живеят известно време, па се размножават, а като забръска към зимата, си отиват някъде на топло. А тези врабчета, те стоят тука, те тука са родени и тука ще умрат. Те са посинели от студ, те са накокошинени от студ, но тука ще останат!"

  Повлиян от разказа на Джоко Росич, един от бъдещите основателите на ВЕЗБА,  вече има татуирано врабче с калпак,  именно защото вярва в това, че хората трябва да останат в България и да се борят, точно както врабчетата в студа. 

   Така Цветомир и Здравко по естествен начин стигат до избора на лого и символ на бъдещето им, наречено ВЕЗБА.

   Да ви разкажем и повече за хората, създали врабчето във вида, в който вие го познавате днес.

   Петя Евлогиева – човекът, който създава първообраза на врабеца, без да има никаква представа, че той ще се превърне в символ на българска модна марка. Петя е художник, част е от екипа на „Златната ябълка“ , автор е на поредицата детски книжки „Лиска“, но основното ѝ занимание са татуировките. Именно тя създава татуировката на врабче с калпак на Здравко Зеленоградски, за която споменахме по-горе. Петя е един от най-известните татуисти в страната и има редица участия и изложби зад гърба си.

   Мартина Блажева е лицето отговорно за завършеният образ на врабчето. Мартина е завършила живопис в националната художествена акадаемия, а в момента е професионален гримьор. Тъй като Цветорми Петков и Мартина са приятели още преди създаването на ВЕЗБА и той е наясно с нейните творчески умения, заедно със Здравко се обръщат към нея да стилизира врабчето татуирано от Петя Евлогиева и да му придаде подходящ вид за символ на марката. Рисувано е многократно на ръка от нея, до достигането на сегашния му вид.

   През 2021 година врабеца официално получава и познатото ви вече име – Борил! В орагнизиран конкурс, ВЕЗБА се обръща към своите последователи и съмишленици, да гласуват за име на врабчето, като след ожесточена битка и балотаж, Борил взема надмощие и печели.

   Врабеца Борил е буквално неотлъчно до вас. Той може да бъде видян, бродиран, върху всяка една одежда от ВЕЗБА, върху всяка опаковъчна кутия на марката, както и в голяма част от кореспонденцията между ВЕЗБА и клиентите, тъй като той е основният вестоносец и любим служител в компанията. Най-прекрасното е, че семейството на Борил се разраства, точно както и това на ВЕЗБА. Благодарение на вас – нашите последователи и съмишленици, се надяваме скоро и ние и Борил отново да ви разкажем някоя нова, интересна история около семейството на ВЕЗБА.

   И така, врабче на име Борил, родено от съзнанието и ръцете на Петя и Мартина, с име избрано от вас, се превръща в символ и лого на фирма ВЕЗБА.