icon-account icon-glass
За да получиш своята одежда от Везба преди Коледа, направи поръчка до обяд на 20 декември.

Помниш ли тези български приказни герои?

Публикувано от ВЕЗБА България на


Един от основните елементи на българския фолклор е устното творчество. Най-често го свързваме с народните песни, пословиците и гатанките, но често забравяме, че в същата категория са и приказките.

Макар да са адресирани към децата, през вековете те са забавлявали и големите. Най-важната им функция обаче винаги е била една - да учат поколенията на добродетели и да изграждат ценностната им система. Българските приказки и техните персонажи обаче,  са неразривно обвързани с духа на нашия народ и затова не трябва да позволяваме да потънат в забрава.

Затова от Везба решихме да ти припомним пет от най-популярните герои от български народни приказки и техните приключения.


Малкия брат


Започваме с най-популярния събирателен образ в българското народно творчество. Той е олицетворение на добрината, смелостта и съобразителността. Те явно не се предават по генетичен път, защото неговите по-големи братя никога не успяват да извършат подвизите, на които е способен той. Често той си навлича гнева и завистта им, но никога не им отвръща със същото.


Малкият брат, който винаги остава без име, има зад гърба си десетки приключения, разказани в различни приказки, но най-значимото и запомнящо се е битката за Златната ябълка срещу злата Ламя. Героичният юнак успява да я победи и в процеса се сдобива с красива невеста, царство и безмерно богатство. И всичко това, само защото братята му не успяват да останат будни цяла нощ...


Хитър Петър


Това е нашият любим герой, просто защото втори като него няма. Хитър Петър притежава хитрост, мъдрост и находчивост, които обаче използва само в името на справедливостта. Много от историите с него не са класически приказки, тъй като той няма магически способности и разчита единствено на бързия си ум, за да излезе от неприятна ситуация. На практика, приключенията на Хитър Петър са по-скоро хумористични анекдоти, разкриващи нравите, бита и проблемите на предците ни.


В представата на много българи думата “хитър” има негативно значение. В речника на българина от XV-XVI в. (когато за пръв път се появява образът) обаче, тя е добродетел и точно това превръща Хитър Петър в герой за неоправданите. Можем да го оприличим на Робин Худ, но в много по-шеговит вариант, който е целял да разсмива българите в един от най-мрачните им периоди - Османското робство.  


Не по-малко интересен е и другият персонаж, свързан с Хитър Петър - Настрадин Ходжа. Той е реален турски хуморист, живял и творил през XII век, превърнал се в литературен герой и най-голям съперник на Хитър Петър. В общите им истории освен противници, двамата са и добри приятели. Съревнованията им обикновено се изразяват в това кой ще измисли по-голяма лъжа, но не са нещо повече от невинно забавление.

Именно това прави и Хитър Петър толкова симпатичен за поколения българи - той е шегаджия, добряк и винаги заема страната на правдата. Как да не го харесаш?    

Ако искаш да разбереш какво се крие в торбата на Хитър Петър, регистрирай се тук и ще получиш електронната ни книга с неговите
забавни истории. Златното момиче

На практика, това е женският еквивалент на Малкия брат. Тя е събирателен образ на всички млади, красиви, умни и най-вече добри момичета, които в западната литература можем да свържем с Пепеляшка, например. Най-често, в типичен приказен стил, тя има труден живот, сираче е и често е жертва на нападките на мащехата и доведените си сестри. Съдбата или някой приказен герой обаче, винаги успяват да ѝ се отблагодарят - понякога с невиждано богатство, друг път със знатен жених.


В известната приказка, която носи нейното име, Златното момиче се сблъсква със стара баба, която се оказва магьосница и й разкрива тайната на чудната разноцветна река. Разбира се, в края лошите получават своето, а Златното момиче се жени за царския син. Същинска българска Пепеляшка!


Юначното петле

Това е първият герой в списъка ни, идващ от животинското царство. На него обаче са му присъщи и някои човешки черти - носи жълти ботушки и може да говори. Това обаче не е всичко: той може да изпие цяла река, да глътне лъва и да потуши опустошителен огън. Големият му враг пък е лошият и стиснат цар.


Ако всичко това ти напомня за някого, спокойно, и на нас петлето поразително много ни прилича по поведението си на Котарака в чизми. В това няма нищо изненадващо, защото по цял свят приказките и героите им въплъщават в себе си универсалните човешки добродетели и ценности.


Приключението на Юначното петле е колкото забавно, толкова и поучително, защото то преживява всички тези перипетии, само за да върне несправедливо отнетата подкова на своя приятел магаренцето Марко.


Нероден Петко


Това е най-странният герой в българските приказки, тъй като той на практика не съществува и дори не е главен герой в приказката с неговото име. Вместо това тя проследява приключенията на неговия евентуален дядо. Той се изумява на лудостта на жена си и дъщеря си, които оплакват детето, още преди то да се е появило на бял свят.


Това го кара да обиколи няколко села, за да се убеди с очите си, че “и по-луди има”. Следва поредица от приключения, които включват прасе, отиващо на сватба, заклещена баба и чувал със слънчеви лъчи. Така приказката се превръща в хумористичен разказ, в който са използвани няколко народни анекдота. След тях дядото на Нероден Петко с облекчение заключва: “Добри са ми моите жени.”

Ако в главата ти са изскочили други позабравени герои, припомни си за техните приключения, сподели ги с близките си и бъди #ПазителНаТрадиция.Ако искаш да разбереш какво се крие в торбата на Хитър Петър, регистрирай се тук и ще получиш електронната ни книга с неговите
забавни истории. 


*илюстрация на книгата: Сава Комитски


Стари публикации Нови публикации