Везба - една идея с мисия

Везба - една идея с мисия

Везба – изкуство за изработка на декорация чрез игла и конец.  – Това е и една от ценностите, които нашата марка защитава и е основно правило при изработката на нашите одежди. Доказателството за това лежи върху всеки един продукт.

Везбата е едно от основните богатства на българския бит и култура и е неизменна част от нашата история. За съжаление, огромна част от това богатство вече е изгубено или е на път да бъде унищожено. Това е сред основните ни мотивации и първопричина за създаването на Везба.

Марката съществува от началото на 2017 и създава облекла за ежедневието, върху които са избродирани шевици, открити в различни части на България. Целта винаги е била една – върху избродираните одежди да бъдат съхранени колкото се може повече частици от нашата история.

Година по-късно, след множество уроци, след множество възходи и спадове, Везба се завръща по-силна от всякога, за да сподели с теб това, което е и което защитава.

За мнозина думата фолклор е натоварена с общата идея за култура, традиции, с ценности и родолюбие. За мнозина обаче, това е нещо архаично, нещо, което не е значимо, или приложимо в днешно време, но е факт, че е част от нашата история и от нас зависи да я съхраним.

Заради това, основната мисия на Везба е да бъде пазител на традициите.

Заставаме гордо зад каузата и ще споделяме с теб всички етапи, по които минаваме, в търсенето на всяка шевица. Ще научаваш за процеса по изработката на всяка наша одежда, ще ти даваме примери как се е случвало това в исторически план. Ще ти разказваме историите на хора, които сме срещнали и са допринесли за нашата инициатива. Ще получаваш информация за това как избираме шевиците за нашите продукти, както и информацията, която ни е налична за тях. 

Ще ти споделяме какво ни вдъхновява и изобщо всяка наша стъпка ще бъде описана и споделена с теб в нашия блог.  Ще ти покажем знайни и незнайни места, които сме посетили по време на нашите пътувания. Ще ти споделяме интересни факти от съвремието и миналото, и ще правим съпоставка между епохите, или с други думи – Везба не е само магазин за дрехи. Везба е олицетворението на българския бит и култура в днешни времена. Следи профила ни в Инстаграм за повече информация.

Когато избираш своята одежда, ти допринасяш за продължението на тази кауза, което те прави #ПазителНаТрадиция.

 Разгледай одеждите

Макар историята на марката да е кратка, вярваме че това е наша мисия.

*Малко повече информация за виновниците зад Везба:

Цветомир Петков е роден в град Троян. Завършва основното си образование, специалност рекламна графика в местното художествено училище. Средното си образование завършва в текстилния техникум, в София. Там разбира и научава за различните материи, как се изработват, основните сплитки, без да осъзнава, че в даден момент от живота му, това ще са му основните познания, свързани с и нужни за работата му.

Младият дизайнер се завръща в Троян, търсейки своята посока. Така се озовава на работа в цех за бродерия. Той споделя, че дори първият път, когато решава да се захване с това, сяда от грешната страна на бродировачната машина. От там се заражда страстта към везането и то български народни шевици върху ризи.   Един ден той решава да постави на машината тениска, което му дава насока и стимул за кандидатстване в Националната Художествена Академия. Там той изучава моден дизайн, като дори създадената от неговите ръце колекция е с избродирани фолклорни елементи върху вечерни тоалети.

Здравко Зеленоградски е роден и израснал в София. Основното си образование завършва в частно училище, а средното в първа испанска гимназия, тук в София. Висшето му образование е специалност Екология, защото винаги е целял да защитава някаква кауза.

През целия си живот той се е увличал по българския фолклор, повлиян от своята майка. Без да осъзнава, че синът ѝ ще бъде привлечен и повлиян от магията на българския фоклор и култура, тя го води на народни танци. Реално, Здравко винаги е обичал и почитал своята родина, но преди да срещне Цветомир, никога не се е замислял да инициира нещо подобно и то да се превърне в негова основна работа и мисия в живота.

Двамата се запознават в София, оказвайки се съседи от дълги години, но без обща среща помежду им. Случката се разиграва в столичния квартал Банишора и е повлияна от друга тяхна обща страст - кучетата.

Разхождайки в местния парк своите домашни любимци, двамата се заговарят и от дума на дума Цветомир споделя своята страст към шевицата. От този момент нататък двамата със Здравко Зеленоградски са начело на Везба.

Двамата споделят, че изминалата година е била много трудна и са се случили доста неща, които са ги карали да се съмняват в успеха си и дали изобщо да не се откажат, но винаги любовта им към България ги e вдъхновявала отново и им е давала мотивацията да продължат.

Казват, че мечтата им е да успеят да повлияят върху националното ни самосъзнание, а давайки ни примерите, с които да се гордеем, да ни вдъхнат малко повече самочувствие от това, че сме българи и сме родени на това вълшебно кътче на Земята.

Желаят да достигнат момента, в който ще могат да наемат стажанти на работа, които да изучават тясно това изкуство и българската история около шевиците.

Ако ти е станало любопитно и искаш да четеш още подобни публикации, запиши се тук.

 Разгледай одеждите