Помниш ли тези български приказни герои?

Помниш ли тези български приказни герои?


Един от основните елементи на българския фолклор е устното творчество. Най-често го свързваме с народните песни, пословиците и гатанките, но често забравяме, че в същата категория са и приказките.

Макар да са адресирани към децата, през вековете те са забавлявали и големите. Най-важната им функция обаче винаги е била една - да учат поколенията на добродетели и да изграждат ценностната им система. Българските приказки и техните персонажи обаче,  са неразривно обвързани с духа на нашия народ и затова не трябва да позволяваме да потънат в забрава.

Затова от Везба решихме да ти припомним пет от най-популярните герои от български народни приказки и техните приключения.


Малкия брат


Започваме с най-популярния събирателен образ в българското народно творчество. Той е олицетворение на добрината, смелостта и съобразителността. Те явно не се предават по генетичен път, защото неговите по-големи братя никога не успяват да извършат подвизите, на които е способен той. Често той си навлича гнева и завистта им, но никога не им отвръща със същото.


Малкият брат, който винаги остава без име, има зад гърба си десетки приключения, разказани в различни приказки, но най-значимото и запомнящо се е битката за Златната ябълка срещу злата Ламя. Героичният юнак успява да я победи и в процеса се сдобива с красива невеста, царство и безмерно богатство. И всичко това, само защото братята му не успяват да останат будни цяла нощ...


Хитър Петър


Това е нашият любим герой, просто защото втори като него няма. Хитър Петър притежава хитрост, мъдрост и находчивост, които обаче използва само в името на справедливостта. Много от историите с него не са класически приказки, тъй като той няма магически способности и разчита единствено на бързия си ум, за да излезе от неприятна ситуация. На практика, приключенията на Хитър Петър са по-скоро хумористични анекдоти, разкриващи нравите, бита и проблемите на предците ни.


В представата на много българи думата “хитър” има негативно значение. В речника на българина от XV-XVI в. (когато за пръв път се появява образът) обаче, тя е добродетел и точно това превръща Хитър Петър в герой за неоправданите. Можем да го оприличим на Робин Худ, но в много по-шеговит вариант, който е целял да разсмива българите в един от най-мрачните им периоди - Османското робство.  


Не по-малко интересен е и другият персонаж, свързан с Хитър Петър - Настрадин Ходжа. Той е реален турски хуморист, живял и творил през XII век, превърнал се в литературен герой и най-голям съперник на Хитър Петър. В общите им истории освен противници, двамата са и добри приятели. Съревнованията им обикновено се изразяват в това кой ще измисли по-голяма лъжа, но не са нещо повече от невинно забавление.

Именно това прави и Хитър Петър толкова симпатичен за поколения българи - той е шегаджия, добряк и винаги заема страната на правдата. Как да не го харесаш?    





Ако искаш да разбереш какво се крие в торбата на Хитър Петър, регистрирай се тук и ще получиш електронната ни книга с неговите
забавни истории. 



Златното момиче

На практика, това е женският еквивалент на Малкия брат. Тя е събирателен образ на всички млади, красиви, умни и най-вече добри момичета, които в западната литература можем да свържем с Пепеляшка, например. Най-често, в типичен приказен стил, тя има труден живот, сираче е и често е жертва на нападките на мащехата и доведените си сестри. Съдбата или някой приказен герой обаче, винаги успяват да ѝ се отблагодарят - понякога с невиждано богатство, друг път със знатен жених.


В известната приказка, която носи нейното име, Златното момиче се сблъсква със стара баба, която се оказва магьосница и й разкрива тайната на чудната разноцветна река. Разбира се, в края лошите получават своето, а Златното момиче се жени за царския син. Същинска българска Пепеляшка!


Юначното петле

Това е първият герой в списъка ни, идващ от животинското царство. На него обаче са му присъщи и някои човешки черти - носи жълти ботушки и може да говори. Това обаче не е всичко: той може да изпие цяла река, да глътне лъва и да потуши опустошителен огън. Големият му враг пък е лошият и стиснат цар.


Ако всичко това ти напомня за някого, спокойно, и на нас петлето поразително много ни прилича по поведението си на Котарака в чизми. В това няма нищо изненадващо, защото по цял свят приказките и героите им въплъщават в себе си универсалните човешки добродетели и ценности.


Приключението на Юначното петле е колкото забавно, толкова и поучително, защото то преживява всички тези перипетии, само за да върне несправедливо отнетата подкова на своя приятел магаренцето Марко.


Нероден Петко


Това е най-странният герой в българските приказки, тъй като той на практика не съществува и дори не е главен герой в приказката с неговото име. Вместо това тя проследява приключенията на неговия евентуален дядо. Той се изумява на лудостта на жена си и дъщеря си, които оплакват детето, още преди то да се е появило на бял свят.


Това го кара да обиколи няколко села, за да се убеди с очите си, че “и по-луди има”. Следва поредица от приключения, които включват прасе, отиващо на сватба, заклещена баба и чувал със слънчеви лъчи. Така приказката се превръща в хумористичен разказ, в който са използвани няколко народни анекдота. След тях дядото на Нероден Петко с облекчение заключва: “Добри са ми моите жени.”

Ако в главата ти са изскочили други позабравени герои, припомни си за техните приключения, сподели ги с близките си и бъди #ПазителНаТрадиция.



Ако искаш да разбереш какво се крие в торбата на Хитър Петър, регистрирай се тук и ще получиш електронната ни книга с неговите
забавни истории. 


*илюстрация на книгата: Сава Комитски